Gelişen Şırnak'ın Güçlü Sesi...Şırnak Haber  

Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

ŞIRNAKLILARA MÜJDE ARTIK SEYDAYE CEGER POLA SİZLERLE

 

12.5.2009 15:29:40

 

 

 

Kürt Dilini Akademik Anlamda En İyi Şekilde Kullanan Ve Kürt Tarihini Yakından Araştıran Şırnaklı Şair Salih YAYAN (Seydaye Ceger Pola) Artık Engin Bilgisini Siz Değerli Okuyucularımızla Gazetemiz Aracılığı İle Paylaşacak. Şırnak İçin Oldukça Anlamlı Yazılar Yazan Seydaye Ceger Pola Artık Sizlerle Belirli Günlerde Yazdığı Yazılarla Buluşacak Ve Sizleri De Bir Tarih Yolculuğuna Çıkaracak. İlk Yazısında Geniş Bir Şekilde Şırnak’ın Geçmişini Dillendiren Yazarımız Gazetemize De Büyük Bir Onur Kazandırarak Bizleri De Bahtiyar Etmiştir. Umarız Ki Engin Bilgisinden Bizlerde Yararlanır Ve Bilgilerimizi Pekiştiririz. 

 

 

 

MİLAT ÖNCESİNDEN GÜNÜMÜZEDEK ŞIRNAK

 

            Merhaba aziz Şırnaklı hemşerilerim. Bugün düşündüm de dedim ki acep güzel Şırnakımız hakkında yani tarihsel boyutu ve önemi itibarıyla neler bilmekteyiz. Daha önce bildiklerimle birlikte sizler için köklü ve derin bir araştırma yaptım. Siz sevgili hemşerilerimi kendi memleketleri hakkında biraz olsun bir şeyler vereceksem kendimi mutlu ve bahtiyar sayarım.

            Bilindiği üzere tarihte Şırnak birçok isimle anıla gelmiştir. Tarihçi Şemsettin Günaltay’ın, tarihçi Dr.Cemşit Bender’den alıntılarla bahsettiği Kürt tarihi adlı eserinde de Kürtlerin atası olan Gutiler’den şöyle bahs etmektedir. Gutiler milattan önce 8000’li yıllarda Zagros’ta yaşadıkları ve İranlılardan 2450 yıl önce devlet sahibi olduklarını ve M.Ö. 2550- 3100 yıllarında Sümer topraklarının tümünü ele geçirdiklerini ve bugüne kadar Kürtlerce kutsal bilinen ve dünyada da isminden çokça bahs edilen bu kutsal mekana bölgece her yılın ağustos ayının ilk üç Cuma günlerine tekamül eden günü ziyaret edilen Cudi Dağı’nın Guti Dağı olduğu, yani bu ismin Gutilerce dağa verildiği söylenmektedir. (Bilindiği üzere İslamiyet’in bölgeye gelmesi ile ve Arap Alfabesinde (Alifba) G harfi bulunmadığı için Cudi’ye en yakın harf itibari ile C harfi kullanılmış.) ve binlerce yıl Guti olarak geçen dağımız Cudi olarak ortaya çıkmıştır. Sümer topraklarında hüküm süren Guti Krallarından bilinen birkaç tanesi ise şunlardır. Lasirap, Şerlek, İkş, Muş, Anri, Dapzar, Trikan’dır. Anri Kralı, Agıri-Ağrı’da, Muş Muş’ta, Şerlek Şırnak’ta ve bilindiği üzere o tarihlerde önemli insanlar ya önemli yerlerden isimlerini alır ya da önemli şahsiyetler önemli yerlere isimlerini verirler. Şerlek’inde ismini Şırnak’a verdiği ve uzun süre bugünkü Şırnakımızın isminin Şerlek olarak tarihte geçtiği söylenmekte. Bu tarihçi Gutililer, irade sahibi, azimli, mert, çevik ve yılmaz olarak tarif etmişlerdir.

            Tarihçi Araratlı Eyup Müftü Tufan adlı eserinde Tufan soyumuzun ilk olarak Dader denen ve Şırnak’ın yakın mevkisi olarak şimdi de Dader olarak geçen, suyun yerden çıktığını yazar. Tarihçi İhsan Nuri Paşa Kürt Tarihi adlı eserinde tufan suyu dinlendikten sonra Hz.Nuh’u Şırnak’ın köyü olan Heştan’a (Yoğurtçular) geldiği ve tufanla yerle bir olan Şırnak’ı yeniden inşa ettiği ve kendi ismini yani Şehre Nuh olarak tarihe geçtiği söylenmekte. İlk kutsal kitap olan Tevrat’ta Nuh’un gemisinden bahs eder ve şöyle denilmekte ( takvinbap 6-9) 40 gün sürer ve 15 günde sular ancak diner. Hz.Nuh’un yaşının 950 yıl olduğu yazılmakta. Daha sonra Ninova’da yapılan kazılar da çıkan Asur Kralı Asurbanipal Kütüphanesi içinde bir tablet Gılgamış Destan’ın son kısmında Otnapiştim tarafından yazılan 7 günde gemi yapılıyor tufan 6 gün 6 gece devam ediyor. Kuran-ı Kerim’de Ankebu suresinde çeşitli ayetlerin çoğunda tufandan bahs eder. Ayetlerden birkaç tanesi şunlar; A’râf suresi, Ayet 59., Yunus Suresi Ayet 73., Hûd Suresi Ayet 36-44. (Bu ayette geminin Cudi Dağına oturduğu yazılır.) Mü-Mûn Suresi Ayet 26-29., Şuâra Suresi Ayet 117-120., Ankebut Suresi Ayet 14-15., Zariyat Suresi Ayet  46., Yasin Suresi Ayet 41-43.

            Arap tarihçisi Suhaf Bıni Vahş Sümerler coğrafyası adlı eserinde Şerlek’ten bahs eder. Şerlek’in bugün Xara Beyte olarak adlandırılan tümünün üst bitişiği ve adının Şerlekistan olduğunu yazar. Xar Kürtçe’de düzlük Beyt ise Arapça’da ev demektir. Günümüzde de orada yontulmuş 3-4 tane oda haline getirilmiş, kapılı büyük taş kütleleri ile harabe yapı emareleri vardır.

            Kimi tarihlerde Şırnak’tan Şırnexwaz olarak bahs eder. Baş eymeyi kabullenmeyen kimi tarihlerde şernexwaz. Savaş istemeyenler ve kimi tarihler şernexwaz olarak yani savaşılması zor olarak geçer. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Şernek yani savaşmayanlar olarak bahs eder ve Cumhruiyet’in kuruluşundan beride Şırnak olarak ismini alan bu efsanevi ve birçok medeniyetlere hizmet vermiş, mekan olmuş, cennet şehrimizi sevelim ve tarihte hak ettiği misyonuna hep birlikte teslim edelim.

            Ben tarihin derin çatlaklarında kayıp olan şu veya bu şekilde yer yüzüne çıkarılmayan, bu zengin tarih ve kültür hazinesinin evladı olduğum için onurluyum, gururluyum. Gelin hep birlikte el ele vererek şehrimize layık olmaya çalışalım. Son olarak  Şırnak’ın tarihini kültürünü geliştirmeyi amaçlayan Cudi Kültür ve Sanat Derneğimize sahip çıkalım, katkıda bulunalım. Saygılarımla.

                                                                      

 

 

        

Bu yazıya 0 adet yorum yapıldı.

 

   Diğer Yazılar                                             Yazarın Tüm Yazıları..>>

  Sevgili Tarih Sever Okurlarım 27.6.2009 12:37:07
  SEVGİLİ TARİH SEVER OKURLARIM… 20.6.2009 13:16:19
  ANTİK ÇAĞIN BAŞKENTİ ŞIRNAK 15.6.2009 15:14:20
  TARİHTE KÜRT DEVLETLERİ 9.6.2009 19:36:18
  KÜRT DİLİNİN TARİHSEL BOYUTU VE ÖNEMİ 29.5.2009 13:08:53
  ANLAYANA SİVRİ SİNEK SAZ ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ GELİR 26.5.2009 02:39:09
  KÜRT GAZETECİLİK GÜNÜ KUTLU OLSUN 15.5.2009 14:06:57
  AH MEZOPOTAMYA’M 13.5.2009 12:10:51
  GÖRÜNEN KÖYE KILAVUZ İSTENMEZ 12.5.2009 15:32:18
  ŞIRNAKLILARA MÜJDE ARTIK SEYDAYE CEGER POLA SİZLERLE 12.5.2009 15:29:40
        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

CİZRE'DE HAVA DURUMU  CİZRE'DE HAVA DURUMU  CİZRE'DE HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2338009

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber